Bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis: “Offshore wind een afgrijselijke industrie!”

 

windmill 2

Maar we moeten HET KLIMAAT REDDEN!?!

Bestuursvoorzitter Peter Berdowski van maritiem dienstverlener Boskalis kan het maar nauwelijks geloven dat Nederlandse politici erop aandringen dat we massaal gaan ‘investeren’ in windenergie op zee. Volgens hem is “offshore wind” op termijn namelijk ab-so-luut niet rendabel. Dat zegt hij in een interview met het FD.

“Parken komen op steeds grotere afstanden van de kust, in diepere delen van de zee. De parken die staan gepland, worden steeds groter, terwijl de subsidies dalen,” zegt hij. “Dus de complexiteit neemt toe en de beloning neemt in hoog tempo af. Dat gaat knellen. Er is een wig tussen het risico en het rendement. Wat wij zien: de problemen worden naar de toeleveranciers geduwd.”

Daarnaast is er het probleem dat de politiek ‘aanbieders’ onder druk zet om zo snel mogelijk parken neer te zetten. Dat is levensgevaarlijk omdat alles in zo’n offshore windpark goed afgesteld moet zijn, “tot op de millimeter.” Is dat niet zo, dan loop je het risico dat je later met een enorm probleem zit.

“Er wordt veel te krap berekend. Met ideale schema’s, ook om aan een fatsoenlijk financieel rendement te komen. Later blijkt dat oorspronkelijke ontwerpen wat zwaarte betreft toch niet toereikend zijn,” gaat hij verder. Er zijn, zegt hij, daardoor al bedrijven failliet gegaan.

En politici maar roepen dat het allemaal zo geweldig is om “op zee” windenergie te halen.

Juist.

Het moge duidelijk zijn: dat hele idee van de groene gekte is volstrekt onzinnig en onwerkbaar. We kunnen niet zomaar even overstappen “op groen.” Heel veel zogenaamde oplossingen leveren op termijn meer nadelen dan voordelen op… en het kost allemaal bakken met geld — waar we vervolgens weinig tot niets voor terugkrijgen. Behalve extra problemen, dan.

Bron: https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/03/bestuursvoorzitter-peter-berdowski-van-boskalis-offshore-wind-een-afgrijselijke-industrie/ 

Door: Michael van der Galien, 11 maart 2019

Categorieën

© Flaim engineering connections 2019