De bouw van het zevende offshore windmolenpark voor de Belgische kust is gestart. Dat melden projectontwikkelaar Parkwind en waterbouwer Jan De Nul Group. De zeebodem wordt klaar gemaakt voor de installatie van Northwester 2, een offshore windturbinepark met een capaciteit van 219 MW.

Het Northwester 2-windturbinepark zal bestaan uit 23 windturbines van het type MHI Vestas en is het eerste project waar dit model geïnstalleerd zal worden. De turbines worden geïnstalleerd op monopijlerfunderingen en zullen via een hoogspanningsstation op zee gekoppeld worden op Elia’s netwerk aangesloten worden. Tegen 2020 zal het Northwester 2-windturbinepark elektriciteit leveren aan ongeveer 220.000 Belgische gezinnen.

Zeebodem voorbereiden

Jan De Nul Group heeft zopas de zeebodem op de verschillende windturbinelocaties voorbereid op de installatie van de funderingen. Steenstorter Simon Stevin heeft op elke locatie een 700 mm dikke rotslaag met een diameter van 32 meter geïnstalleerd om de nodige stabiliteit aan de funderingen te bieden. Jan De Nul Group maakt zich nu klaar om te starten met de installatie van de funderingen. Deze monopijlerfunderingen zullen door de rotslaag heen, direct in de zeebodem geheid worden.

“Met de start van de bouwfase komt een einde aan een heel jaar van voorbereiding", zegt Stan Logghe, Projectmanager Northwester 2 voor Jan De Nul Group. "Nu ons installatieschip de 'Vole au vent' terug is in Oostende, is Jan De Nul klaar om de installatie van de funderingen voor het Northwester 2-windturbinepark aan te vatten.”

Meest innovatieve monopijlergrijper

Jan De Nul rustte zijn 'Vole au vent' uit met de meest innovatieve monopijlergrijper ooit. De grijper heeft een modulair, op maat gemaakt ontwerp en biedt een unieke capaciteit en veelzijdigheid. De grijper kan gebruikt worden voor een brede waaier van projecten die al in uitvoering zijn, maar zal in de toekomst ook voor projecten met nog onbekende specificaties gebruikt kunnen worden. Jan De Nul zal deze uiterst innovatieve grijper voor het eerst gebruiken op het Northwester 2-project.

Categorie├źn

© Flaim engineering connections 2019